Kultura picia

Jednym z działów savoir vivre jest nie tylko sztuka jedzenia, ale także kultura picia. Istnieją zasady mówiące o tym jak powinno się trzymać kieliszek, jak pić dany alkohol i dany napój, czego nie wypada robić?
Najpierw zajmijmy się stukaniem się kieliszkami. Generalnie jest to dozwolone, jednak nie wypada tego robić, gdy nie jest wznoszony toast. W innych wypadkach wystarczy lekko unieść kieliszek i kiwnąć głową do współbiesiadników.
Jeśli chodzi o picie należy robić to po prostu
elegancko, z umiarem. Nie chuchamy, nie siorbiemy, nie pijemy jednym haustem.
Zacznijmy od win, likierów i koktajli. Te trunki należy pić małymi łyczkami. Kieliszek zawsze trzymamy za nóżkę.
Wódka to jedyny alkohol, gdzie możemy wypić wszystko za jednym razem, elegancko jest jednak porcje rozłożyć przynajmniej na dwie części. Nie należy odchylać głowy w tył ani wykrzywiać twarzy.
Koniak a także brandy również pijemy powoli. Mówi się, ze te trunki próbujemy, a nie pijemy. Koniak to jedyny alkohol, który możemy trzymać przez dłuższy czas w dłoni. Inne kieliszki należy odstawiać zaraz po łyknięciu.
Szampan jest alkoholem uniwersalnym. Możemy go pić wolno albo jak wodę mineralną. Pamiętajmy jednak, że to nie wódka.
Mieszkamy w Polsce także z pewnością dużo każdy nas pije kawy i herbaty. Te dwa napoje powinno się pić w filiżankach. Fakt, ze w naszym kraju przyjęły się również szklanki, jednak na eleganckim przyjęciu jest to niedopuszczalne. Poza tym istnieje wielkie grono ludzi, któzy twierdzą, że raz posmakujesz herbaty w filiżance i szklanki odstawisz tylko do zimnych napojów. 
Filiżankę ujmujemy za uszko, ale nie wkładamy weń palca. Nie prostujmy i nie odginajmy małego palca, ostatnio ten gest jest bardzo źle widziany.

2 komentarze:

  1. Dość istotne jest to, w czym podajemy dany trunek. W domu mam kilka zestawów szklanek oraz kieliszków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow w których podaję różnorodne trunki. Zależnie od tego jaki alkohol zamierzamy degustować, powinniśmy najpierw wybrać odpowiednie szkło. Z reguły do podawania wina będziemy używać specjalnych kieliszków, a np. do whisky niskich, okrągłych szklanek. Warto jest zwracać na takie rzeczy uwagę i nie serwować alkoholi w byle czym. Może to zostać wtedy odebrane przez innych jako kompletny brak posiadania dobrego gustu :).

    OdpowiedzUsuń