Jak jeść kawior?

Kawior niewątpliwie zalicza się do wykwintnych potraw. Bardzo często jest dla wielu ludzi synonimem dostatku i czegoś najlepszego, chyba dlatego, że mało kto go próbował. Kawior w istocie nie jest przysmakiem dla wszystkich, jak ostrygi. Wielu osobom na pewno nie smakuje i wielu jeszcze doprowadzi do mdłości.
Pojawia się problem,
jak jeść coś takiego?
W książce autorki o pseudonimie Lady Perfect (nie mogę znaleźć prawdziwego imienia i nazwiska) pod tytułem: ,,Sztuka życia, czyli encyklopedia dobrych manier'' można poczytać nieco właśnie o kawiorze. Zatem, okazuje się, że kawior podawany jest w szklanych miskach. Należy nałożyć go na talerz łyżeczką i jeść widelcem. Zanim go zjemy, należy dość obficie skropić go cytryną. Zwykle zagryza się go z kawałkami pieczywa z masłem.
Cóż po tych informacjach, można sądzić, że kawior wcale nie musi świetnie smakować, ale nie jest przecież jedyną potrawą, którą skrapia się cytryną.
Drugim sposobem jedzenia owej potrawy, jest kładzenie go na małe kawałki pieczywa. Dopiero taką ,,kanapeczkę'' zjadamy. Należy pamiętać, że kawioru nie należy rozsmarowywać. Bo: źle smakuje i brzydko wygląda. 
Autorka również czyni uwagę na temat tego, że na przyjęciach kawior podawany jest jako żółtko w połówce jajka. Nie należy jajka kroić. Najpierw zjadamy kawior widelcem, potem ewentualnie możemy zjeść jajko.
Ba, wyczytuje nawet bardzo fajną uwagę dla smakoszy. Podobno czarny kawior smakuje wybornie na ciemnym pieczywie... trzeba spróbować. Sam bowiem nie jadłem. Wszędzie natomiast można wyczytać, ze kawior świetnie komponuje się z szampanem, tworzy z nim nawet dość powszechny zestaw.
W książce Tadeusz Rojka ,,Jak to się je? Savoir  - vivre przy stole'' właściwie mamy podobne rady. Autor jednak pisze tylko o jednej formie jedzenia kawioru, o ,,kanapeczkach''. Pieczywem mogą być w tym przypadku tosty. Takie małe przysmaki, mogą być już przygotowane wcześniej. Nie powinno się ich gryźć. Smakują najlepiej w całości.
W książce Liliany Anety Cunningham ,,Dobre maniery w świecie zachodnim'' poczyniona jest wspaniała uwaga dotycząca kawioru, który pasuje do szampana. Otóż, na Zachodzie kawior przyrządzany jest z dodatkiem jajka na twardo, szczypiorkiem, cebuli. Wszystko posiekane jest w drobną kosteczkę.
Zanim zaczniemy sami serwować tą potrawę na przyjęciach, najpierw posmakujmy. To najważniejsze, może się bowiem okazać, że kawior wcale nie jest dla nas.

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze? już dawno nie czytałem takich bredni.
    Po pierwsze kawior się je na blinach
    Po drugie jak nie na blinach to na białym pieczywie, najlepiej na tzw. batonie z dodatkiem masła
    Po trzecie, jakim widelcem?!? Metal zabija smak kawioru i pod żadnym pozorem nie WOLNO go jeść widelcem! na pieczywie się go rozsmarowuje rewnianym nożykiem

    OdpowiedzUsuń
  3. I w żadnym wypadku nie skrapiaj cytryna!

    OdpowiedzUsuń